Kunstverslag 3


Yves Tanguy, landschap met roze wolken (1928)

Dit schilderij heet: Landschap met roze wolken. De kunstenaar is Yves Tanguy en het is geschilderd in het jaar 1928. Dit schilderij hangt in het Boijmans museum en ik ben op dit schilderij gestuit op 28 oktober, 2016

Het kunstwerk is lichtelijk overeenkomstig met de werkelijkheid, dit omdat je de wolken er wel in kan herkennen en daarnaast lijken het ook rookpluimen die uit kleine fabrieksschoorstenen vandaan komen.

Het kunstwerk is tweedimensionaal aangezien het een schilderij is zonder werkelijke diepte, het is een plat schilderij dus. Bij het schilderen is gebruik gemaakt van olieverf, daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een poetische abstracte stijl, gezien de witte 'golven' die zijn gemaakt. Tevens wordt er ook een academische realistische stijl toegepast, want dingen als de zee en de rook zijn wel realistisch gevormd.

Het kunstwerk stelt een vrij somber, nachtelijk landschap voor. Het heeft een vrij mysterieuze uitstraling, want veel elementen (zoals de kleuren/ objecten links van het schilderij) herken je niet en kan je ook niet omschrijven. Zelf dacht ik dat het iets te maken heeft met de industrialisatie die heeft plaatsgevonden eind 19e eeuw en dat die 2 rookpluimen van fabrieksschoorstenen komen. Maar ik weet niet waarom Tanguy 'Roze wolken' heeft geschreven als titel, aangezien ik geen enkele vorm van roze of zelfs licht rood in de schilderij kan vinden. 

De reden dat Tanguy dit schilderij zo somber heeft gemaakt ligt best diep: de schilder hiervan staat bekend als iemand die vaak nachtmerrie-achtige landschappen maakt. Deze komen voort uit een denkbeeldige wereld van zijn onderbewustzijn. Daarnaast voegt hij dit samen met bepaalde herinneringen uit zijn jeugd. Ook zou zijn Bretonse afkomst te maken kunnen hebben met zijn voorliefde voor sombere achtergronden, die vrees, dreiging en mysterieuze elementen bevatten. 

De reden dat hij dit uberhaupt heeft gemaakt ligt eigenlijk vrij simpel: Hij schilderde dit in opdracht van de oprichter van de surrealistische beweging, André Breton. Tanguy kreeg jaarlijks uitbetaald als hij een serie van 12 schilderijen maakte. Breton verkocht die schilderijen dan. 

Dit schilderij had dus niet een bepaalde functie, het werd gewoon gemaakt om de kost mee te verdienen. Uiteindelijk heeft het Boijmans museum er maar liefst €1,1 miljoen voor betaald, hier had Tanguy een mooi salaris van kunnen krijgen!

Al met al vind ik het eigenlijk een fenomenaal kunstwerk. Ik houd van dat sombere in bepaalde schilderijen, het doet je gedachte echt op gang brengen en met een beetje oefening kan het je zelfs emotioneel maken om zoiets sombers te zien. Ook al is dit puur gemaakt om er geld mee te verdienen, ik vind het een prachtig stukje werk van Yves Tanguy, die helaas in 1955 stierf. Maar wellicht toen hij stierf, ging hij zijn eigen surrealistische wereld in?

Zelfgemaakt foto van het schilderij, als een soort bewijs dat ik er écht bij was en niet ziek thuis!

Beschrijving die erbij stond geschreven bij het schilderij.