Voor het vak CKV hebben we in de laatste periode (periode 5) een groepje moeten vormen. Met dat groepje moesten we een volledig nieuw project beginnen, waar een bepaalde kunstenaar centraal in zou staan. Ons groepje bestond uit Demi Bak, Esther Boeringa, Jasper de Boer en mijzelf natuurlijk. Een van de opdrachten was een kunstenaar interviewen en bij dat interview moesten we zelf de vragen verzinnen, waarbij we de vragen volgens een bepaald model moesten maken. Hieronder ons interview met een kunstenaar en daaronder mijn mening over hoe ik alles vond gaan, mijn terugkoppeling.
Interview met kunstenaar Hennie Roest
Vragen aan onze kunstenaar:
- Hoe zou u uw kunst omschrijven?
- Waarom bent u begonnen met schilderen?
- Wanneer maakt u kunst?
- Wat inspireert u?
- Komt u rond van kunst of heeft u een andere baan daarnaast?
- Kunt u uw gevoel kwijt in kunst?
- Wat zijn, volgens u, belangrijke eigenschappen van een kunstenaar?
- Wie is uw favoriete kunstenaar?
- Heeft u een eigen stijl?
- Wat doet u als het kunstwerk mislukt?
- Schildert u over problemen in de wereld?
- Heeft u thema’s bij uw schilderkunsten?
- Hoe begint u aan een opdracht?
- Hoelang met u bezig met een schilderij?
- Met welk materiaal werkt u?
- Verandert u tijdens het werken telkens van plan?
- Doet u weleens aan opdrachten?
- Waarstreeft nu naar?
- Heeft u er ooit cursussen voor gedaan?
- Heeft u verder nog wat te zeggen?
Antwoorden van onze kunstenaar:
- Abstract schilderijen vooral.
- Het begon met dat ik het vooral leuk vond om te doen, maar nu doe ik het eigenlijk dus nog steeds.
- Ik begin er pas aan als mijn hoofd helemaal leeg is, ontspannen ben. Het is niet zo dat ik even in een kwartiertje alles kan doen, ik moet daarvoor echt een heel dagdeel vrij hebben om er aan te beginnen/ werken.
- Mijn kinderen natuurlijk! Daarnaast andermans werk, ik haal er wel ideeën uit, verder zijn het niet per sé grootste dingen of iets dergelijks, van bepaalde vormen en kleuren kan ik al geïnspireerd raken.
- Ja gelukkig wel. Ik heb nog steeds genoeg opdrachten en daarnaast werkt mijn man ook, dus ik hoef gelukkig geen tweede baan erbij te nemen.
- Daar is het juist voor! Als je begint aan iets en je ziet het steeds meer ‘kloppend’ worden, dan geeft dat gewoon een fijn gevoel. Maar het tegenovergestelde kan ook natuurlijk gebeuren, dat je aan iets begint en dan tijdens het proces steeds meer een slecht gevoel bij krijgt, soms zelfs een geïrriteerd gevoel. Maar als het af is en het past bij wat ik wil hebben, dan geeft mij dat gewoon een fijn gevoel.
- Eigen creativiteit is belangrijk, zelf kunnen bedenken, lef, iets uit durven voeren (want je moet het toch maar even durven maken), verder ook wel zelfstandigheid en de honger om het werk waar je aan begint ook echt af te maken.
- Die heb ik eerlijk gezegd niet eens! Ik vind wel datMoneaire mooi schildert, maar om te zeggen dat ik een fan ben van zijn kunst, dat is niet echt.
- Mijn stijl is vooral abstract te noemen, met wel ‘echte’ elementen erin, het is niet zo dat mijn werken volledig onrealistisch zijn.
- Ik ben iemand die het wel oneindig over probeer te doen, maar als het uiteindelijk mislukt, dan zet ik er wel een punt achter en gooi ik het weg.
- Nee eigenlijk niet. Dan zouden de kleuren ook erg depressief worden in mijn ogen. Ik schilder bijna alleen maar positieve dingen met vrolijke kleuren.
- Vaak gebruik ik de natuur, zee of iets als families in mijn werken. Ook dingen als (abstracte) bouwkunst gebruik ik ervoor.
- Op de eerste laag doe ik gesso over het canvas, om het een goede ondergrond te geven. Dan begin ik met of een schets maken, of ik begin gewoon met een achtergrondkleur.
- Dat varieert heel erg. Ik heb schilderijen liggen die ik binnen 2 avonden al af heb gemaakt, maar ik heb er ook één liggen waar ik al een jaar mee bezig ben.
- Acrylverf natuurlijk zoals ik al eerder zei, maar ook dingen zoals lijm voor doekjes die ik erop geplakt heb, behangerslijm, tegelpasta (is lekker dik spul).
- Jazeker
- Ja maar daar heb ik wel moeite mee, want dan moet het precies ergens aan voldoen, alleen dan zal je snel merken dat het dan er nét niet aan voldoet.
- Ik streef naar dat het klopt zoals ik het in mijn hoofd heb van tevoren. Het gevoel daarbij is erg belangrijk.
- Ik heb wel op schilderles gezeten, daar maak je je eigen werk en dan geeft een kunstenaar opmerkingen erbij. Maar verder heb ik niet echt iets als een cursus ervoor gehad.
- Je huis is pas compleet bij een schilderij van mijn erbij, kom daarom dus snel een keertje langs om te kijken!
Terugkoppeling
Als ik terug zou kijken op deze periode, dan moet ik toegeven dat ik niet spannend veel heb geleerd. Tuurlijk, ik wist niet precies op wat voor manier kunstenaars aan de slag gingen, welke materialen sommigen kunstenaars wel niet gebruiken bij hun werken of wat voor stappenplan ze gebruiken bij bijvoorbeeld schilderen, maar dat hoefde ik ook niet weten. Het is niet zo dat ik later die kant op wil gaan, dus veel heb ik er (helaas) niet aan gehad, ondanks alle tijd die ik met mijn groepje erin heb gesproken.
Het samenwerken ging naar mij doen niet slecht. Iedereen had een ongeveer evengrote bijdrage en verder waren de taken vanaf het begin al best goed verdeeld.
Maak jouw eigen website met JouwWeb