Hieronder is de link van onze Prezi-presentatie over creatieve maakprocessen te vinden. Verder is op deze pagina de uitwerking van de TEDtalks te vinden.
Link Prezi-presentatie
Link: https://prezi.com/p/p2i7lggw5y6s/ (groepje bestaande uit Demi Bak, Jasper de Boer en Esther de Boeringa)
Uitwerking Tedtalks
Derek Sivers – How to start a movement
Een leider is pas een leider als hij volgers heeft. In het filmpje wordt een voorbeeld gegeven van een man die gek aan het dansen is. De eerste man die precies hetzelfde gaat doen, speelt een cruciale rol. Zonder deze volger was de beginnende man niets meer dan een gek die rare dansjes deed. Als er meer mensen de leider gaan volgen, komt er een hele groep bij. Dus als er een schaap over de dam is volgen er meer. Leiderschap wordt overschat. De echte waaghals is de eerste man die mee deed aan het dansje. Zonder hem was er nooit een leider ontstaan. Niet iedereen kan leidend zijn. Wil je echt iets bereiken, heb dan de moed om te volgen.
Kirby Ferguson – Embrace the remix
Muziek wordt geremixt. Oude liedjes worden in stukjes geknipt en door elkaar gezet. Zo krijg je een nieuw lied dat bestaat uit oude liedjes. Bob Dylan maakt hier op een andere manier gebruik van. Hij gebruikt melodieën en soms teksten van bestaande liedjes en maakt er een eigen lied van. Het remixen gebeurt in drie stappen: kopiëren, transformeren en combineren. Maar dit geldt niet alleen voor het remixen van muziek. Het is de basis van alle creativiteit. Het gebeurde ook toen de allereerste iPhone uitkwam in 2007. Steve Jobs zei dat Apple een nieuwe technologie uitgevonden had, namelijk multi-touch. Het blijkt dat in de jaren tachtig multi-touch al bestond. Steve Jobs heeft een keer de volgende uitspraak gedaan: ‘Goede artiesten kopiëren, grote artiesten stelen.’ Een paar jaar later zei hij: ‘Ik ga Android vernietigen omdat het een gestolen product is.’ Blijkbaar wordt stelen toegestaan, totdat er van jezelf gestolen wordt. Creativiteit ontstaat niet binnenin maar het komt van buitenaf. We zien iets en we nemen het over op onze eigen manier.
Adam Grant – The surprising habits of original thinkers
Er zijn mensen die alles uitstellen en pas op het laatste moment ergens aan beginnen en er zijn mensen die alles ruim op tijd af hebben. Er zijn ook mensen die er tussenin zitten. Uit een onderzoek is gebleken dat mensen die niet uitstellen en mensen die wel uitstellen even creatief zijn en dat de mensen die er tussen in zitten het meest creatief zijn. Mensen die een opdracht moeten doen en ondertussen iets anders gaan doen, bijvoorbeeld een spelletje, blijken creatiever te zijn. Dat komt doordat je tijdens het spelletje in je achterhoofd bezig bent met de opdracht die je moet doen. Als je uitstelt, heb je tijd om na te denken. Veel beroemde, belangrijke mensen uit de geschiedenis zijn ook uitstellers. Leonardo da Vinci deed had een pauze van 16 jaar toen hij de Mona Lisa maakte. Martin Luther King Jr. was zijn speech nog aan het wijzigen vlak voordat hij hem moest houden. Uit onderzoek is gebleken dat de bedrijven die als eerst met iets nieuws komen vaker falen dan de bedrijven die een verbeterde versie van dat product komen. Het is makkelijker om een anders idee te verbeteren dan zelf een idee krijgen. Je hoeft dus niet de eerste te zijn om origineel te zijn, je moet gewoon anders en beter zijn. Om goed te zijn, moet je je ideeën uitvoeren. Ook de grootste originele mensen hebben vele slechte ideeën gehad. Door te leren hebben ze ook hele goede ideeën gehad.
Elizabeth Gilbert – Your elusive creative genius
De spreekster is een vrouw die van beroep schrijfster is. Onlangs heeft ze een groot internationaal succes gehad met een boek. Nu vragen mensen aan haar of ze niet bang is dat zich dit succes nooit kan evenaren. Ze is inderdaad bang en ze vraagt zich af waarom. Creatieve mensen worden vaak gezien als mentaal instabiel gezien. Er is een gedachte dat creativiteit onlosmakelijk verbonden is met lijden. De spreekster vindt het heel slecht dat mensen zo denken. Ze weet zelf dat haar grootste succes al achter haar ligt. Daarom snapt ze dat sommige artiesten mentaal instabiel worden, want de gedachte dat je geen groot succes meer zal hebben is eng. Vroeger dacht men dat mensen met succes geholpen werden door een onzichtbare genie, dus succes of falen lag niet alleen aan de artiest. Tot dat in de Renaissance het individu centraal gezet wordt. Er wordt over artiesten gezegd dat ze een genie zijn in plaats van dat ze een genie ‘hebben’. Dit is geen goede ontwikkeling geweest, want daardoor kregen de artiesten de druk op zich dat zij het mysterieuze creatieve voorbij zijn gegaan. Deze grote verantwoordelijk is psychisch te zwaar. Artiesten krijgen er een groot ego van. Artiesten voelen iets opkomen, bijvoorbeeld een dichter die een gedicht voelt aankomen. Het komt van dat niet identificeerbaar is. Elke artiest heeft dit wel eens.
Maak jouw eigen website met JouwWeb